A r k i v a l i a |
Katalogen visar lista |
Katalogen innehåller ett plock ur materialet i Arkivalias samlingar vilka alla har anknytning till Kyrkslätt.
Klicka på Bild, Dokument, Text eller Tryckt publikation och sedan på länken under rubrikan Titel för det objekt du vill bekanta dig med.
Samling: Sortering enligt samling i arkivet (varje samling kan innehålla ett eller flera objekt)
Mera information om |
samlingen erhålles |
genom att klicka på ![]() |
Alla: Alla samlingar och objekt som visas i Katalogen.
Katalogen är förverkligad som ett samarbete mellan Digihem och Webbhuset. Digihem är Finlands svenska hembygdsförbunds satsning på det lokala digitala kulturarvsmaterialet.
Nekrolog: Börje Söderlund
Född: 29.1.1931 Död: 14.2.2025
Läraren Börje Wilhelm Söderlund har avlidit i en ålder av 94 år. Han sörjes av barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Min familj var en av de första som flyttade till Porkala by efter den ryska parentesen. Året var 1957 och det rådde mer eller mindre nybyggaranda i Porkalaområdet. Vi som var skolbarn på den tiden fraktades med taxi och skolbuss till skolorna i Tolls och Hindersby. Det mesta var mycket primitivt initialt, men det skulle bli bättre. Kommunen renoverade skolan i Friggesby och där fick vi börja 1958.
Till den nyrenoverade skolan kom ett ungt lärarpar, Börje och Gretel Söderlund. Gretel hade hand om de lägre klasserna medan Börje skötte undervisningen för oss lite äldre elever.
Vi kom från många olika håll, några som min familj hade varit Sverige, några hade bott i grannkommunerna eller i norra Kyrkslätt, Några var mer eller mindre enspråkigt finska och några var enspråkigt svenska. Det var således en brokig skara elever som Börje Söderlund fick ta itu med. Men det gick mycket bra.
Börje var en lärare av den nya tiden och han blev kompis med oss elever, vilket var ovanligt i den tidens alltjämt auktoritära och stelbenta skola. Resurserna i Porkala var små och skolpengarna räckte inte till så mycket men Börje gav sig inte.
Vi byggde till exempel själva teaterscen och snickrade och grejade och han var själv inte alls oäven med hammare och såg. I slöjden var han med och hjälpte dem som inte fick till det så bra med hantverket. Han behövde sällan bli arg eller skälla på oss för vi var som sagt bra kompisar utan att han för den skull förlorade i auktoritet. Vi respekterade honom och han respekterade oss. Enkelt och funktionellt men utomordentligt ovanligt på den tiden.
Men det var inte bara hammare och såg i Friggesbyskolan. Börje ledde in oss på lärdomens väg och jag har sedermera förstått att han hade en mycket skarp blick för vad var och en av oss elever kunde tänkas prestera och vilken begåvning var och en av oss besatt.
Själv har jag honom att tacka för att han visade mig vägen till den akademiska världen. Han såg till så att jag fick möjlighet att söka in till Andra svenska lyceum i Helsingfors och ta studenten och så småningom bli utbildad till läkare. Han tyckte att det var så viktigt att han till och med följde med mig till inträdesproven för att jag inte skulle gå vilse i den stora staden Helsingfors. Jag har aldrig hört talas om någon lärare som skulle ha gjort en sådan satsning på en enstaka elev.
Säkert inspirerade Börje Söderlund, i sin livslånga lärargärning i Kyrkslätt, många elever till vidare studier, men för min egen del kan jag säga att han helt förändrade mitt liv. Hade inte Börje Söderlund varit min lärare i Friggesbyskolan i Porkala i slutet av 50-talet så är jag säker på att mitt liv hade blivit mycket torftigare. Han ledsagade mig in på lärdomens väg och det blev den breda vägen för mig i livet.
Börje Söderlund kommer för alltid att finnas på hedersplats mitt minne. Hans lärargärning var enastående.
Eric Boström
Före detta elev till Börje Söderlund
Ref: Hufvudstadsbladet 2.3.2025.
Klicka vidare till nekrologen om Börje Söderlund den 5 mars 2025 i tidningen Kirkkonummen Sanomat: Läs mera...
Skolfoton:
Hindersby 1960-1961: Läs mera...
Hindersby 1962-1963: Läs mera...
Kyrkoby skola 1968-1969: Läs mera...